Media

Zuiderkerk in handen van nieuwe eigenaar: 'Ik zag het meteen zitten'

EMMEN - Vastgoedondernemer Roderick van Nie van Van Nie Beheer heeft vandaag de sleutel gekregen van de voormalige Zuiderkerk in Emmen. Hij heeft grootse plannen met het monumentale pand.     

In de kerk zelf komen dertien appartementen, in de oude pastorie voor de kerk komen nog eens vier appartementen. De woningen zijn geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. 

Bezichtiging
Als Emmenaar komt Roderick van Nie geregeld langs de oude pastorie en de Zuiderkerk. en toen begon het te kriebelen. Hij vroeg een bezichtiging aan en bij binnenkomst werd hij enthousiast. "Dan ga je kijken naar de mogelijkheden wat kan, en ik zag het meteen zitten." 

Architect Bert Pepping werkte de tekeningen uit en kwam met het ontwerp. De voormalige Zuiderkerk is een monument en dus moet de buitenkant hetzelfde blijven. Dat maakt het bouwen van woningen in de kerk lastig omdat bijvoorbeeld de ramen vrij hoog zitten.

Ramen
"Het bijzondere van wonen in een kerk is dat elk appartement te maken heeft met bestaande ramen en alle ramen hebben verschillende hoogtes. Daar heeft elke woning mee te maken. Daarmee krijgt elk appartement verschillende verdiepingshoogtes en lichttoetreding en invalshoeken", aldus de architect.

Energiemaatregelen
De voormalige kerk is bijna honderd jaar oud en niet bepaald energiezuinig. De nieuwe appartementen worden dat volgens Van Nie wel. "Het gebouw zelf blijft intact, maar we zorgen voor extra isolatie. Ook komt er geen gasaansluiting, maar draait alles op stroom. Daardoor worden het duurzame appartementen die voldoen aan het bouwbesluit."

Van Nie wil niet bekendmaken hoeveel hij voor de kerk heeft betaald. De verbouwing is een hele klus, maar hij hoopt dat het aan het eind van het jaar klaar is.

Bron: 
RTV Drenthe