Media

Wonen in de voormalige Muziekschool in Emmen

EMMEN Het bedrijf Barendrecht & Van Nie begint nog dit jaar met de verbouwing van het voormalige Centrum voor de Kunsten (CQ) in Emmen. Het gebouw wordt een complex met 25 appartementen.

Dit zegt Roderick van Nie, mede-eigenaar van Barendrecht & Van Nie. Deze Emmer projectontwikkelaar is sinds kort eigenaar van het voormalige CQ-gebouw op de hoek van de Kapelstraat. In het pand komen woningen voor kleine huishoudens. "Dan moet je denken aan starters en huishoudens die bestaan uit één persoon'', verduidelijkt Van Nie. Hij hoopt dat het werk nog voor de zomer is afgerond. Alle woningen komen in het bestaande gebouw, er hoeft niets te worden bijgebouwd. Alleen de voormalige theaterzaal wordt voorlopig nog niet onder handen genomen. "Daarvoor moeten we nog een plan ontwikkelen."

Het CQ-gebouw, die ook wel Muziekschool wordt genoemd, staat al geruime tijd leeg. CQ, de laatste gebruiker, ging in 2014 failliet. Toen de curator het gebouw te koop aanbood, hapte Barendrecht & Van Nie snel toe. "Het pand leent zich uitstekend voor herontwikkeling. Het staat op een aantrekkelijke plek, vlakbij het centrum. Een ander pluspunt is dat het gebouw is voorzien van een uitstekende geluidsisolatie. Dat heeft uiteraard alles te maken met het vorige gebruik. Ook is er parkeerruimte op eigen terrein. Voor iedere huurder is één parkeerplaats beschikbaar."

De appartementen op de tweede en derde bouwlaag krijgen een balkon en om het middelste van de drie bouwblokken komt een witte schil. De nu nog vrij toegankelijke fietsenkelder verdwijnt op korte termijn. "Daar doen we de omwonenden een groot plezier mee", weet Van Nie. De kelder wordt door allerlei lieden als hangplek gebruikt. Tijdens een informatieavond voor de buurt waren de reacties volgens Van Nie positief. "Omwonenden vinden het een goed plan. Ze zijn ook blij dat het pand niet gebruikt gaat worden als opvang voor asielzoekers, studentenhuisvesting of als schoolgebouw."

Voor het project, dat de naam DoReMi kreeg, heeft de ontwikkelaar bouwkundig ontwerper Ruud Room in de arm genomen. Belangrijk aspect is duurzaamheid. De buitenmuren worden aan de binnenkant geisoleerd en het hele pand wordt voorzien van driedubbele beglazing. Op het dak, dat ook extra wordt geisoleerd, komen zonnepalen. Elk appartement krijgen een eigen energiezuinig ventilatiesysteem.

Van de 25 appartementen krijgen er 23 één slaapkamer. Er komen twee appartementen met twee slaapkamers. De gemiddelde huurprijs van de woningen met één slaapkamer is zo'n 600 euro. De komende tijd buigt Van Nie zich over de vraag wat er met de CQ-theaterzaal moet gebeuren. "Hiervoor zijn twee opties: appartementen of de bouw van grondgebonden woningen."

Bron: 
Dagblad van het Noorden