Media

Meer wonen in lege winkels in Emmen

In het centrum van Emmen staat meer dan 20.000 vierkante meter aan winkels leeg. Als het aan wethouder Jisse Otter ligt komen daar deels woningen in. 

De wethouder van Wakker Emmen zei dat donderdagmorgen bij de oplevering van de eerste acht appartementen in het Do Re Mi Fa- appartementencomplex aan de Kapeistraat. De naam is een verwijzing naar de vroegere gebruiker van het complex, muziekschool CQ. 

Appartementen in muziekschool

De wethouder liet zich rondleiden in het gebouw door onder anderen Dolf van Nie, 

zijn zoon Roderick en architect Ruud Room. De Van Nie’s hebben de muziekschool aangekocht en maken er in totaal 36 appartementen in. Daarvan komen er 25 in de voormalige docenten kamers en in mei wordt begonnen met de ombouw van de theaterzaal tot nog eens 11 appartementen.

Otter had een bloemetje meegenomen voor Jasper Smit (25), een van de acht die deze week zijn intrek neemt in het Do-gedeelte van het complex. Smit woont nu nog in Odoorn, is badmeester in Dalen en heeft zïjn meeste vrienden en kennissen in Emmen. Voor 600 euro huurt hij nu een appartement van zo’n 70 vierkante meter. Er zijn er ook van 45 én twee grote met loggia van meer dan 100 vierkante meter. 

Huurprijs

Anders dan de meeste appartementen in het centrum is de oude muziekschool — ook vanwege de huurprijs — bij uitstek geschikt voor jongeren. Ook daar wil Otter werk van maken. ,,Zo’n 70 procent van de bevolking in het centrum behoort tot de senioren.” Dat percentage mag wat hem betreft wel wat omlaag. Zeker met de grote leegstand en het vertrek van de dierentuin moet de gemeente alle zeilen bijzetten om het centrum levendig te houden. 

In mei begint Van Nie ook met de ombouw van de Zuiderkerk tot appartementen en wat Otter betreft komt daar ooit het kantoorpand op de boek van Vreding en Westenesscherstraat bij. Als het aan Otter — “Ik ben zeer enthousiast over wat ik hier gezien heb” — ligt gaat de gemeente vaker vergunningen verlenen voor de transformatie van kantoren en dus ook winkels naar woningen.

Duurzaam

Het Do Re Mi Fa-complex is volgens architect Room uniek in Drenthe als het gaat om duurzaamheid. ,”Het is het meest energiezuinige getransformeerde complex van Emmen en vermoedelijk ook van Drenthe.” Opvallend is bijvoorbeeld dat er in de appartementen geen radiatoren te bekennen zijn, maar ook geen vloerverwarming. Ventilatoren zorgen 24 uur per dag voor een naverwarming van de lucht. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst en de appartementen op het noorden en in het souterrain hebben extra isolerende maatregelen. Verder zijn alle appartementen van driedubbel glas.

Bron: 
Dagblad van het Noorden