Media

Een kerkgebouw vol jonge mensen

EMMEN - De verbouw van de Zuiderkerk in Emmen tot woongebouw is nagenoeg klaar. Ook een methode om weer jongeren in de kerk te krijgen.

Het was haar moeder die haar er enkele weken geleden op attendeerde. ,,Zij zag op Facebook dat er appartementen in de Zuiderkerk te huur waren en vond dat wel iets voor mij’’, zegt Kaylee Veenstra. De 22-jarige Klazienaveense woont nog thuis en wilde graag iets voor haarzelf. Toen ze de woningen zag die in de Zuiderkerk zijn gebouwd, was ze meteen enthousiast. ,,Mooie appartementen in een bijzonder gebouw op een prima plek. Je loopt zo het centrum in en de Jumbo is naast de deur’’, zegt Veenstra. Gisteren kreeg ze de sleutel van haar gloednieuwe appartement.

‘Een gloednieuw appartement in een oude kerk. Echt wel bijzonder’

De in 1923 gebouwde Zuiderkerk op de hoek Wilhelminastraat/Van Schaikweg verloor in april 2015 haar functie als godshuis. Er kwamen steeds minder mensen en jonge aanwas was er niet of nauwelijks. Van Nie Beheer kocht het pand en de bijbehorende pastorie en kwam met plannen om er appartementen in te bouwen. ,,Ik stond een tijdje daarvoor aan de overkant van de straat te wachten en zag toen die dichtgetimmerde pastorie. Ik dacht bij mezelf: daar is toch wel iets moois van te maken?’’, zegt Roderick van Nie van Van Nie Beheer BV. ,,Ik belde er achteraan en kreeg toen te horen dat we het kerkgebouw er dan maar bij moesten kopen.’’

Nadat de deal was bezegeld, werd in de zomer van 2016 begonnen met verbouw van de kerk en de pastorie. Omdat de kerk een monument is, mocht er aan het exterieur niet veel veranderen. ,,Het was een bijzondere en een geweldige klus’’, zegt architect Bert Pepping van het bureau Detail10. Om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende licht en uitzicht had, werden de vloeren op de begane grond iets omhoog gebracht. Het onderste deel van de glas-in-loodramen werd eruit gehaald en vervangen door ramen die open kunnen. Het grote ronde glas-in-loodraam in de centrale ruimte ging er helemaal uit en werd handmatig gerestaureerd. Monnikenwerk voor een voormalige gereformeerde kerk.

In totaal telt het kerkgebouw nu dertien wooneenheden. In de pastorie kunnen vier huishoudens terecht. ,,Op een na zijn alle appartementen verhuurd. Het resterende appartement is in optie genomen’’, zegt makelaar Bas Stroeve van Startbox. De gemiddelde huurprijs bedraagt ruim 600 euro. Het gros van de toekomstige bewoners bestaat uit twintigers en dertigers. Gisteren nam Kaylee Veenstra met haar ouders Belinda (49) en Stef (54) een kijkje. ,,Het ziet er prachtig uit. Het is een heel mooi project’’, sprak Belinda Veenstra. Haar dochter knikte. ,,Echt wel bijzonder. Een gloednieuw appartement in een oude kerk. Waar vind je zoiets?’’

Ook de omgeving rond de kerk en de pastorie is opgeknapt. Er zijn paadjes aangelegd, picknickbankjes geplaatst en tussen de kerk en de winkels daarnaast staat een hekwerk waar hydra tegenaan gaat groeien. In december kreeg Van Nie al de complimenten van Frouk van Wieren, de laatste voorzitter van de Zuiderkerk. Zij sprak van een waardige herbestemming van het gebouw. ,,Laten we eerlijk zijn: in Emmen is er de laatste jaren al veel te veel bijzonders verdwenen.

 

Bron: 
Dagblad van het Noorden