Media

'Best emotioneel. Dat begrijp je wel hé?

EMMEN - De Zuiderkerk in Emmen wordt verbouwd tot appartementencomplex. Frouke van Wieren, de laatste voorzitter van het kerkbestuur, nam een kijkje en werd wildenthousiast.

Het is druk in de Zuiderkerk op de hoek Wilhelminastraat/Van Schaikweg. Op allerlei plekken zijn bouwvakkkers aan het werk. Uit boxen klinkt piratenmuziek. „Niet de muziek die ik hier gewend was, maar het is wel gezellig", zegt Frouke van Wieren. De Emmense loopt met Roderick van Nie van Van Nie Beheer BV door het gebouw. Zo'n 35 jaar lang ging ze op zondag naar de kerk en net als haar in 2005 overleden man Dick vervulde ze er verscheidene functies. „Voor mij is het wel een beetje emotioneel om hier weer te zijn, dat begrijp je zeker wel, hé?"

De zuiderkerk verloor in april 2015 zijn functie als godshuis. Vanwege een dalend aantal leden en kerkgangers was het volgens de protestantse gemeente Emmen financieel gezien niet langer verantwoord om het gebouw als kerk open te houden. Van Nie Beheer BV kocht het pand en de bijbehorende pastorie en kwam met plannen om er appartementen in te bouwen. In de zomer van 2016 werd daarmee begonnen. „In de kerk komen dertien appartementen, in de pastorie vier", zegt Roderick van Nie.

De appartementen variëren in omvang van 40 tot 75 vierkante meter, de huurprijzen lopen uiteen van 480 tot 770 euro. Van Nie: „Heel bijzonder is dat één van de bewoners straks ook een deel van de toren tot zijn of haar beschikking heeft. De oplevering is eind februari."

Van Wieren was de laatste voorzitter van het bestuur van de Zuiderkerk. Zij maakte zich met enkele geestverwanten sterk voor het behoud van de kerk als godshuis én voor behoud van het gebouw. Bij die laatste strijd kreeg zij hulp van het landelijke Cuypersgenootschap, dat vond dat de in 1923 gebouwde kerk de status van gemeentelijk monument moest krijgen. Toenmalig PvdA-wethouder Ton Sleeking en het college van kerkrentmeesters van de protestantse gemeente Emmen waren het daarmee niet eens, maar ook na een lange procedure trokken zij aan het kortste eind.

Dat in elk geval het gebouw is blijven bestaan, stemt Van Wieren tevreden. „Laten we eerlijk zijn: in Emmen is in de loop der jaren al veel te veel bijzonders verdwenen. En de Zuiderkerk is wel een beeldbepalend gebouw, op een bijzondere plek." De Emmense had gisteren meermaals moeite om zich in het gebouw te orienteren. „Tjonge jonge wat is er de afgelopen maanden al veel gebeurd. Ik moet even kijken waar ik nu precies sta." Van Wieren hoorde tot haar tevredenheid dat het exterieur niet zal veranderen en dat het grote ronde glas-in-loodraam in het oude luister wordt hersteld en wordt teruggeplaatst. Buiten de kerk komen bankjes te staan en er komt een pad van waaltjes. „De kerk krijgt een waardige herbestemming en de nieuwe eigenaar heeft respect voor het gebouw. Echt ge-wel-dig!"

Bron: 
Dagblad van het Noorden